Rinoplastia

La rinoplàstia és la cirurgia que modifica la forma del nas. La rinoplàstia pot disminuir o augmentar la grandària del nas, canviar la forma de la punta o del dors, estrènyer els orificis nasals o canviar l'angle entre el nas i el llavi superior. També corregeix els problemes congènits, els traumatismes i alguns problemes respiratoris.

Si vostè aquesta considerant la possibilitat de sotmetre's a una rinoplàstia, obtindrà informació bàsica sobre la cirurgia, quan està indicada, com es realitza i quins resultats es poden esperar. No obstant això, és impossible que totes les seves preguntes quedin contestades, ja que en gran part depenen de factors personals i de les preferències del cirurgià plàstic. Si no entén alguna cosa, consulti al seu cirurgià plàstic.

 

Qui és el candidat ideal per sotmetre's a una rinoplàstia?

Els candidats ideals per sotmetre's a una rinoplàstia són aquelles persones que busquen una millorança, i no una perfecció absoluta, en la seva aparença. Si vostè posseeix un estat general de salut bé, té una estabilitat psicològica, i és realista en les seves expectatives, serà un bon candidat. La rinoplàstia millorarà la seva aparença i la confiança en un mateix, però no aconseguirà que ens semblem a una altra persona o que ens tractin de manera diferent. Abans de decidir si es va a realitzar una rinoplàstia pensi què vol aconseguir i discuteixi-ho amb el seu cirurgià plàstic.

L'edat també ha de tenir-se en compte. La majoria dels cirurgians plàstics prefereixen no realitzar una rinoplàstia fins que no s'hagi donat el "estirón", és a dir, fins als 14 o 15 anys en les nenes i una mica més per als nens. Així mateix, és important considerar els ajustos emocionals i socials dels adolescents, i estar segurs que són ells, i no els seus pares, els que volen sotmetre's a una rinoplàstia.

 

La cirurgia

La rinoplàstia es realitza en quiròfan i sota anestèsia general, dins d'una clínica o hospital. Normalment, es roman en la clínica la nit després de la cirurgia, donant-se l'alta l'endemà.

 

Molts cirurgians plàstics realitzen aquest procediment des de dins del nas, fent unes petites incisions a l'interior dels orificis nasals, és el que denominem rinoplàstia tancada; uns altres prefereixen fer una rinoplàstia oberta, sobretot per als casos més complexos, en la qual es realitza una petita incisió en la columela.

 

Quan es completa la cirurgia, es col·loca una escaiola de guix o un altre material, que ajudarà a mantenir la nova forma del nas. També es col·loquen taps nasals en tots dos orificis per evitar el sagnat i estabilitzar l'envà nasal.

 

La majoria dels pacients que se sotmeten a una rinoplàstia es troben bé en 2 dies, sent capaços de tornar al treball o al col·legi en una setmana més o menys. No obstant això, no s'hauran de realitzar algunes activitats fins que no passin algunes setmanes. Encara que el seu cirurgià plàstic li proporcionarà instruccions concretes.

 

No es pot emetre un judici sobre el resultat d'una rinoplàstia fins que no hagin transcorregut diversos mesos, fins i tot un any. Est és el temps que precisen els teixits per estabilitzar-se i les cicatrius per realitzar el seu procés de maduració. La intenció de la rinoplàstia és que el "nou" nas no cridi l'atenció, i s'integri plenament en el context general de la cara produint un conjunt harmònic i agradable, és a dir, que no es detecti que ha estat intervinguda.

 

D'altra banda, per a aquells pacients que no vulguin sotmetre's a una intervenció quirúrgica existeix també un procediment de rinoplastia sense cirurgia.