CIRURGIA PLÀSTICA

QUÈ ÉS LA CIRURGIA PLÀSTICA, ESTÈTICA I REPARADORA?

La cirurgia plastica és sens dubte la gran desconeguda dins de l'ampli ventall d'especialitats mèdiques reconegudes en l'actualitat. Per regla general, s'associa el concepte de cirurgia plastica a “Cirurgia Estètica” de forma gairebé directa i exclusiva.

En certa mesura, aquesta situació pot deure's a la falta d'assignació d'un territori anatòmic concret a l'especialitat, de forma anàloga a com ocorre en la pràctica totalitat de les especialitats quirúrgiques. No obstant això heus aquí potser el primer fet diferencial de la nostra especialitat: la Cirurgia Plàstica és més una filosofia, una forma particular d'entendre l'anatomia i els diferents teixits, pensant com aquests puedieran ser traslladats de la seva posició o modificats mitjançant actuacions quirúrgiques per adaptar-se a les infinitament variades situacions reconstructivas que poden donar-se.

No es tracta doncs tant d'una especialitat regional, sinó més aviat general, global: requereix conèixer en profunditat a l'anatomia corporal- en la seva estructura i en la seva funció-, els diferents teixits que la formen, les tècniques que permeten la seva manipulació i modificació i tot això, mantenint sempre com basamento per a qualsevol procediment reconstructivo el binomi “criteris de proporcionalitat” i “paràmetres estètics”.

Sens dubte podríem afirmar que aquesta especialitat és una de les més imaginatives i creatives de totes.

 

QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE LA CIRURGIA REPARADORA I L'ESTÈTICA?

Dins de la mateixa especialitat, uns professionals dediquen els seus esforços a reparar defectes físics produïts per una agressió externa (cremades, traumatismes, càncer, …) I uns altres tenen una major dedicació a la correcció de defectes físics congènits que creen complexos o incomoditats als pacients (augment o reducció de mames, acúmulos de greix,…) i a disminuir les alteracions que es van produint pel pas del temps (envelliment facial, canvis en la menopausa….)

 

QUIN SIGNIFICAT TÉ LA CIRURGIA ESTÈTICA?

La cirurgia estètica cerca la bellesa, que no és més que l'equilibri, l'harmonia i la simetria entre els diferents aspectes del nostre físic, per tant busca alguna cosa individual i intransferible. Entendre això i saber buscar aquest equilibri en cada pacient és imprescindible per aconseguir bons resultats. La cirurgia plàstica requereix tants coneixements mèdics especialitzats, com certa capacitat artística. “El cirurgià plàstic ha de ser un professional tècnicament exquisit, però per ser un bon cirurgià plàstic necessites tenir una visió artística de la bellesa i del pacient”.

 

CAMPS D'ACTUACIÓ DE LA CIRURGIA PLÀSTICA:

• Tractament quirúrgic de les malformacions congènites externes de la regió crani-cervico-facial, génito-urinàries, mà, etc...

• Tractament quirúrgic dels tumors i de totes aquelles regions en les quals sigui necessària la reconstrucció per plastías o empelts.

• Cremades i les seves seqüeles.

• Reconstrucció de teixits tous en totes les regions.

• Cirurgia de la mà i reimplantes.

• Traumatologia craneofacial.

• Cirurgia funcional de la paràlisi nerviosa.

• Cirurgia estètica.